Hello! Καλώς ορίσατε

Γεια σας!... Είμαι η Sugar. Μπορώ να σας μεταφράζω τις σκέψεις των ζώων και να σας δίνω πληροφορίες για αυτά! Ελάτε μαζί μου...

Translate

Saturday, April 2, 2016

ΑΓΕΛΑΔΑ







                                            Αγελάδες

  


 Κατάταξη-Όνομα

    Αγελάδες!!! Τα ζώα (της φάρμας). Η αγελάδα είναι ζώο θηλαστικό και προέρχεται από το γένος Βους. Ξέρατε ότι η αγελάδα είναι σχεδόν ίδια με τον ταύρο; Η μόνη διαφορά τους είναι το φύλο... Το θηλυκό αυτού του γένους ονομάζεται αγελάδα και το αρσενικό ταύρος. Ίσως όμως μπορεί να έχετε ακούσει και το βόδι ή το μοσχάρι. Βόδι λέμε τον ταύρο που προορίζεται για εργασία ή κρεατοπαραγωγή. Μοσχάρι λεμε  τον ταύρο ή την αγελάδα η οποία βρίσκεται σε μικρή ηλικία.



Περιγραφή

Το πιο συνιθισμένο χρώμα της αγελάδας είναι
άσπρο με μαύρες βούλες. Βέβαια υπάρχουν και αλλα χρώματα όπως άσπρο με καφέ βούλες, σκέτο καφέ  η σκέτο άσπρο. Υπάρχει και το χρώμα που είναι το σπανιότερο, το σκέτο κατάμαυρο χρώμα που κάνει τον ταύρο ένα μονότονο ζώο. Οι ταύροι έχουν μέγαλα δυνατά κέρατα τα οποία είναι στραμμένα προς τα εμπρός για να επιτίθονται. Έχουνε μεγάλο σώμα, στητά πόδια, μικρά μαύρα η καφέ μάτια, και μεγάλη μουσούδα. Η αγελάδα έχει εξίσου στητά πόδια, μεγάλα αυτιά κτλ. Όμως έχουν και διαφορές. Η αγελάδα έχει πιο μικρό σώμα και δεν έχει κέρατα. Στην Ελλάδα η αγελάδα είναι μικρόσωμη, αλλά αυτό την βοηθάει στην αντοχή της (μπορεί να περπατίσει ασταμάτιτα μία ολόκλιρη ημέρα). Διαθέτει όσο γάλα χρηάζεται για να θρέψει τα μωρά της. Δυστυχώς αυτές οι αγελάδες αφανίζονται συνέχως γιατί τις καταπατάνε οι (βελτιωμένες) αγελάδες!  



Ιστορία

 Ο μεγαλύτερος πληθυσμός των ταύρων δεν έχει εξημερωθει από τον άνθρωπο ακόμα. Αντιθέτως οι αγελάδες εξημερώθηκαν από πολύ παλιά και έγιναν κατοικοίδια των ανθρώπων με μια εύκολη διαδικασία.
Η αγελάδα είναι το κυριότερο  παραγωγικό ζώο που ο άνθρωπος εξημέρωσε. Η πρώτη κατοικία της ήταν η Ασία. Με τον καιρό εξαπλώθηκε σε όλη την γη. Όταν εξαπλώθηκε παντού αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στην ύπαιθρο, δηλαδή με το υψόμετρο, το κλίμα, την τροφη κτλ. Έτσι δημιουργίθηκαν πολλές φυλές της αγελάδας και στην συνέχεια η Ευρώπη με διατροφικές παρεμβάσεις  και τις διασταυρώσεις την έκανε την σήμερον (βελτιωμένη) αγελάδα.



                                                    Χρησιμότιτα

         Οι αγελάδες χρησιμέυουν πολύ στην ζωή του ανθρώπου κι ας μην το κατλαβαίνουνε κάποιοι. Οι άνθρωποι και ειδικά οι αγρότες χρησιμοποιούν την αγελάδα για αναπαραγογή και γαλακτοπαραγωγή. Το μοσχάρι και το βόδι χρησιμοποιούνται κυρίως για κρεατοπαραγωγή. Το βόδι παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και για γεωργικές, αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Ο ταύρος χρησιμοποιείτε μόνο για αναπαραγωγή. Αλλά εκτός από την κτηνοροφία, κυρίως στην Ισπανία υπάρχουν και οι ταυρομαχίες. Υπάρχουν για την ψυχαγωγία των ανθρώπων αλλά κυρίως γιατί είναι έθιμο της Ισπανίας, που ξεκίνησε όμως φυσικά από την αρχαία Ελλαδα.


                                   Ταύρος σε Ισπανική Ταυρομαχία


No comments:

Post a Comment