Hello! Καλώς ορίσατε

Γεια σας!... Είμαι η Sugar. Μπορώ να σας μεταφράζω τις σκέψεις των ζώων και να σας δίνω πληροφορίες για αυτά! Ελάτε μαζί μου...

Translate

Saturday, April 2, 2016

ΓΑΙΔΑΡΟΣ








ΓΑΪΔΑΡΟΣ



Κατάταξη-Όνομα
Ιστορία

ΓΑΪΔΑΡΟΣ...Γαϊδάρα...Γαϊδουράκι...Μουλάρι!
Όλοι ξέρουμε τα μικρά, αθώα γαϊδουράκια. Είναι θηλαστικά και ανήκουν σε ένα ιδιαίτερο είδος του αλόγου και της ζέβρας. Το δυνατό τους σημείο είναι η υπομονή τους και φημίζονται σε όλο τον κόσμο γι' αυτό. Παλαιότερα και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, τα γαιδούρια ήταν από τα πιο χρήσιμα ζώα σαν μέσο μεταφοράς και μετακίνησης, για ανθρώπους ή τα υλικά αγαθά. Το όνομα του στα αρχαία είναι "όνος". Στην Αίγυπτο σήμερα, δίνουν μεγάλη βάση στον γάιδαρο και εκεί χρησιμοποιείται ως ζώο ιππασίας και φορτίου. Μα τον τελευταίο καιρό εκτρέφονται και για γαλακτοπαραγωγή.





Χαρακτήρας-Πλεονεκτήματα

Αν συγκρίνεις το άλογο με ένα γαϊδούρι, τα μόνα μειονεκτήματα του είναι η ταχύτητα, που δεν την διαθέτει όπως και δεν διαθέτει το μεγάλο σωματικό μέγεθος του αλόγου.
Τα γαιδούρια είναι σχεδόν ίδια με τα άλογα. Τα άλογα δείχνουν δυνατά και έχουν μεγάλη προσωπικότιτα. Τα γαιδούρια εξωτερικά φένονται πολύ ταλαιπωρημένα ζώα αλλα πιστέψτε με είναι κάτι πολύ παραπάνω. Τα γαιδούρια δεν έχουν αντοχή μόνο στο να περπατάνε για ώρες. Ο γάιδαρος έχει πολύ μεγάλη αντοχή στις ασθένειες,  στον καύσωνα, στην πείνα και στην δίψα. Είναι ένα ζώο μακροβιότερο από το άλογο αφού ζεί μέχρι και 40 χρόνια και είναι ιδιαίτερα υπομονετικό και λιτοδίαιτο. 




Περιγραφή

Η περιγραφή του γαϊδάρου είναι σχεδόν ίδια και με του αλόγου αλλά έχει κάποιες διαφορές. Τα χρώματα που τον βλέπουμε συχνότερα είναι γκρί με άσπρη κοιλιά. Αλλά υπάρχουν και σε άλλα χρώματα όπως μαύρο ή καφέ, ανοιχτό και σκούρο με ασπρη κοιλιά. Το τρίχωμα τους είναι κοντό και κάπως χοντρό. Έχει μεγάλα ρουθούνια και είναι χορτοφάγο. Το δυνατό του εξωτερικό σημείο  είναι τα μεγάλα αυτιά του που του δίνουν μία ομορφιά και με αυτά διαφέρουν με το άλογο. Τέλος τα μικρά μάτια του είναι καφέ και έχει δυνατά πόδια.




Θρησκευτικη Αξία

Ζωγραφιά. Οι κάτοικοι στα Ιεροσόλυμα υποδέχονται
 τον Χριστό οπου έρχεται με ενα γαϊδουράκι.

 Τα γαιδούρια είναι ένα σημαντικό σύμβολο ταπεινότητας που στην θρησκεία διακρίνονται ιδιαίτερα στην Καινή Διαθήκη. Όταν ο Χριστός πήγε στα Ιεροσόλυμα δεν πήγε με τα πόδια, ούτε φυσικά με αυτοκίνητο αλλά με ένα υπομονετικό μικρό γαιδουράκι.



Μουλάρι-Γίννος
                                              Ο Χουαενθίτο... Ένα αργεντίνικο μουλάρι
Το μουλάρι και τον γίννο θα μπορούσα να το βάλω και σαν ξεχωριστό ζώο αλλά δυστυχώς επιστημονικά το μουλάρι και ο γίννος δεν ανοίκουν σε ξεχωριστό είδος. Το μουλάρι-ημίονο και ο γίννος-γαιδουρομούλαρο είναι 2 ίδια αλλά και διαφορετικά ζώα. Προέρχονται και τα δύο από ζευγάρωμα αλόγου και γαιδάρου. Κάποιοι ξέρουν το μουλάρι αλλά δεν έχουν ιδέα για τον γίννο. O γίννος αλλά και το μουλάρι είναι το αποτέλεσμα μιας διασταύρωσης αλλά απο το ίδιο  συγγενικό ειδος. Με λίγα λόγια είναι ένα υβρίδιο. Αλλά έχουν κάποια μικρή διαφορά που καταλήγει πολύ διαφορετική!
ΜΟΥΛΑΡΙ= Γονιμοποίηση θυληκού αλόγου (φοράδα) με αρσενικό δάιδαρο. Έχει το σώμα αλόγου και τα πόδια γαιδάρου.
 ΓΊΝΝΟΣ= Γονιμοποίηση θηλυκού γαιδουριού με αρσενικό άλογο. Έχει το σώμα γαϊδάρου και τα πόδια ενός αλόγου.

       Η εξωτερική τους εμφάνιση μοιάζει με το δέρμα και το σώμα γαϊδάρου ενώ στο κεφάλι και στον λαιμό μοιάζει με άλογο.
Το μουλάρι και ο γίννος έχουνε το μέσο όρο των χρωμοσωμάτων του αλόγου και του γαιδάρου. Δυστυχώς  όμως δεν θα μπορούσε να γίνει  ποτέ ξεχωριστό είδος λόγω τον αριθμό τον χρωμοσωμάτων και έτσι είναι στείρο (Δεν έχει την δυνατότια να κάνει παιδιά). Σπάνιο φαινόμενο όμως είναι η περίπτωση  της γέννησης απο μουλάρια.

Ένα μεγάλο πλεονέκτιμα των μουλαριών είναι ότι έχει χαρακτηριστηκά και των δύο αυτών ζώων. Τα χαρακτηριστηκά που έχουν πάρει από τα γαιδούρια είναι επιμονή και υπομονή. Από τα άλογα έχει πάρει λίγη ταχύτητα, αντοχή, δύναμη (καθως μπορεί να κλωτσήσει με τα πίσω πόδια του με μεγάλη δύναμη σε όποια κατέυθυνση θέλει) και η δυνατότιτα να μπορεί να μεταφέρει βαριά αντικείμενα.

  ΤΈΛΟΣ στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο συμμετέχαν και αυτά ως μέσα μεταφοράς για τον στρατό γιατί είχαν πολύ μεγάλη αντοχή και ήταν ανθεκτικά στις ασθένειες.


Τις πληροφορίες για τα μουλάρια
 και τους γίννους θα τους βρείτε και στο ''ΑΛΟΓΟ''




ΓΆΪΔΑΡΟΣ


+

ΆΛΟΓΟ



=


ΜΟΥΛΑΡΙ
                             
                                                                    Μωρό μουλάρι.

No comments:

Post a Comment